Cursus ‘Omgaan met Psychose’ voor familieleden

Op woensdagmiddag 15 september 2021 start de cursus ‘Omgaan met psychose’ voor partners, ouders, familieleden en direct betrokkenen van mensen met een psychose.

Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is ook het leren van vaardigheden om beter met uw naaste om te gaan en om goed voor uzelf te zorgen. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychotische ziekte is verminderd. 

Enkele reacties van deelnemers:

‘In het begin zag ik er tegenop om met vreemden te praten, maar ik heb vooral steun gehad aan het contact met lotgenoten.’

‘Een psychose echt begrijpen, is denk ik niet mogelijk. Op de cursus heb ik wel geleerd hoe je beter omgaat met iemand die het heeft. 

Het contact tussen ‘cliënt’ en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) loopt vaak moeilijk. Er is teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de gevolgen van de ziekte  vraagt (te)veel van ze. Deze onzekerheid en onmacht bij familieleden is begrijpelijk, als je ziet hoe ingrijpend een psychose is voor degene die het heeft en voor de omgeving. Wat u vertelt, blijft uiteraard vertrouwelijk.

De cursus wordt georganiseerd door Pro Persona Connect afdeling Preventie en bestaat uit 8 bijeenkomsten in Nijmegen.

Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 15 voor het cursusmateriaal. 

Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiders.

Deze cursus is voor inwoners van gemeente Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen.

Neem voor meer informatie en/of aanmelden contact op met onze Afdeling Preventie via tel. 026-3124483 of preventie@propersona.nl