Ervaar Groen Hatert

Tekst en foto’s: Frans Sijben, Nijmegen

Dit artikel is om te DOEN; niet alleen om te lezen. Het is namelijk een wandelroute. Daarmee ervaar je hoe groen Hatert is. Je start bij wijkcentrum Hatert. Meteen daarna ga je langs de groene grens van de Malderburchtstraat en langs het Maaswaalkanaal.  Na het oversteken van de Hatertseweg gaat de route weer verder langs het kanaal. Via de Winkelsteegh gaat het dan langs de oostgrens terug. Als afronding komt dan nog het groene toetje: landgoed De Elshof. Dan verder naar de finish: het wijkcentrum.

De routebeschrijving

Start
Je begint bij het wijkcentrum/ bibliotheek Hatert aan de Couwenbergstraat.  

Betekenis codes in routebeschrijving
RA = rechtsafRE = rechtsLA= linksafLI = linksRD = rechtdoor
T = T-splitsingY = Y-splitsing3 = 3-sprong4 = 4-sprongBO = bocht

De route is ongeveer 11 kilometer lang. 

Met rug naar ingang bibliotheek/wijkcentrum  LA:  naar Couwenbergstraat. LA:  over trottoir.

Bij zijstraat RD: steek over. Overkant RD. Bij zijstraat RD: steek over. Overkant RD: paadje over grasvlakte.  

Bij kruisende Maldenburchtstraat RD: oversteken. Overkant RA: paadje door bomenlaan. 

T LA: paadje tussen akkers (LI) en flat (RE). Na twee bochten langs achterkant flat. Op 4 RD: steek tegelpad over. Overkant RD: grindpaadje langs waterplas (LI). 

Na brug RD: grindpaadje.  Na volgende brug op 4 RD: grindpad. Na weer een brug op 4 RD: grindpaadje.  RD: steek kruisende ‘Angerensteinstraat’ over. Overkant RA: grindpad langs straat. Langs speelpark en begraafplaats. Maak met voetpad BO LI. Meteen daarna RA: tegelpad. Op kruisende ‘Hatertseweg’ RA: voetpad . 

Bij verkeerslichten LA: steek Hatertse weg over. Overkant RD: voetpad Vossendijk. Steek zijstraat Vossenhof over. Overkant RD: voetpad Vossendijk. 

In BO links LA: voetpaadje dwars op weg. Op 3 RA: paadje door bosje. LA: over asfaltweg naast studentenflat Vossendijk. Achter fietsenhokken LA: over parkeerplaats. RA: via tegelpad over sloot naar kanaal.

Boven RA: rode fietspad langs Maaswaalkanaal. RD: loop onder bomen hele laan uit. Einde RD: langs linkerkant over de weg. Vóór viaduct RA: steek straat over. Overkant: RD: tegelpad en dan trappen omhoog. Boven RA: voetpad langs Nieuwe Dukenburgseweg. 

Bij zijstraat achter Heinz/Kraft  RA: voetpad. Bij zijstraat RD: oversteken. Overkant RD: voetpad.

RA: volg stenen paadje door gras. Einde LA tot straat. RD: steek weg over. RD: grasvlakte oversteken.  RA: kruisende asfaltweg. Op 3 LA: langs linkerkant  asfaltweg. 

RD: steek kruisende Hulzenweg over. Overkant RA: voetpad. Einde voetpad RD: steek Winkelsteegse straat over. Overkant LA: voetpad langs huizencomplex Winkelsteegh. 

Vóór bordje ‘Welkom in Hatert’ op 4 LA: steek straat over. Overkant RD: parkpaadje langs bank en weg (RE). Op 3 LA. Direct daarna op 3 LA: grindpad door park.  Op 3 BO LA: bij twee banken.  Op 3 RD. Meteen daarna LA: paadje langs weg (RE). 

Bij kruisende weg RA: steek straat over. Overkant RD: voetpad ‘weg door Jonkerbos’. RD: steek zijweg over RD: voetpad. Bij kruising RD: steek bij verkeerslichten Hatertse weg over. RD: voetpad langs de ingang van de Fysio; vroegere RABO. 

Achter parkeerplaats RA: voetpad. LA: steek fietspad over. Overkant RD: voetpad Ruys de Beerenbrouckstraat. Volg voetpad langs drie woontorens van Plurijn. Achter de gebouw ‘Uitkijktoren’ LA: over parkeerplaats. RD: paadje. Bij kruisende Malderburchtstraat RA: voetpad. La: bij zebra richting Kadinskycollege. Overkant LA: voetpad Malderburchtstraat langs tankstation (RE). Bij verkeerslichten RA: rood fietspad Grootstalseweg langs tankstation (RE). 

Achter tankstation (tegenover Fahrenheitstraat) RA: Elshofweg. Maak BO RE langs hondenclubterrein. Tegenover uitgang Kandinskycollege LA: asfaltweg Kandinskypad. Na 5 meter LA: bospad.  Op T RA: bospad langs weiland (LI) . .Maak BO RE dwars op weiland.  Op 3 RA: bospad.

RD: steek asfaltweg over. Overkant RD: paadje grasvlakte oversteken. Overkant op 4 RA: bospad. 

Op 3 RD=LA: bospaadje. Dan RD door bos. Net voor bosrand op 3 RD.

Op T RA: asfaltweg ‘ Grootstalseweg’. Net vóór bordje Nijmegen LA: paadje langs hekwerk (RE) Kandinskycollege.en langs akker (LI).  Op 3 LA: grindpad tussen akker (LI) en Malderburchtstraat (RE)

RD: steek Hatertseweg over. Overkant RD: grindpad.  Na veldweg (LI) maar  vóór de boomlaan  RA: richting Couwenbergstraat. RD: steek Malderburchtstraat over. Overkant: RD: voetpad Couwenbergstraat.  RD tot aan wijkcentrum Hatert (RE). Je bent dan weer terug bij het begin.

Meer Wandelroutes? Reageren?

Zoek je meer wandelingen door de groene natuur in Nijmegen of erbuiten? 

Ga naar http://bit.ly/struinbulletin   Wil je reageren of heb je een vraag? Dat kan op struinbulletin@outlook.com