Amnesty schrijft voor jongeren tijdens Write for Rights 2019

Op 10 December is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren. 

Amnesty International voert actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.

Overal wordt geschreven

In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een café, buurthuis, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online. Om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen.

Ook in Nijmegen wordt op zaterdag 7 december volop geschreven. In openbare bibliotheek De Mariënburg worden om 10 uur de deuren geopend en is iedereen welkom om in actie te komen.

Programma
Met ons schrijven de volgende organisaties mee: Books 4 Life Nijmegen, Bureau Wijland, COC Nijmegen, Edison Nijmegen, Gemeenteraad, Humanistische Verbond Nijmegen, Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, Shelter City Nijmegen, Stichting KUS, Toonkunstkoor Nijmegen en Unique Studenten.

Verder zullen deze woordkunstenaars uit eigen werk voordragen: columnist mensenrechtenactivist William uit Oeganda, columnist van de Gelderlander en schrijver Thomas Verbogt, campusdichter Melissa Ketelaar en de dichters Evelien Rothuizen, Qader Shafiq, Victor Vroomkoning en Harry van de Vijfeijke.

Ter verpozing tijdens het schrijfwerk presenteren we ook ‘Liederen van Troost en Strijd’ (door Elaine Delsing & Tim Geeraerdts) en klassieke muziek van (straat)pianiste Rhea Elise Khoebal (voormalige Nijmegenaar van het Jaar).

Speciaal voor kinderen tussen 2-10 jaar is er een kindervoorstelling met Kabouter Ellen. Terwijl de kinderen in het Droomatelier van de bieb meespelen aan een meespeeltheaterstuk kunnen de (groot)ouders brieven schrijven. Voor de wat oudere jongeren (vanaf 10 jaar) zijn er vijf speciale briefkaarten beschikbaar.

Samen tegen onrecht

Alle brieven die we samen schrijven hebben veel effect. Machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker of mensenrechtenschender, en zijn daardoor gevoelig voor veel post. Ook kaarten die worden geschreven aan activisten die onder druk staan, zijn heel belangrijk. Het geeft hen moed te weten dat mensen wereldwijd zich voor hen inzetten.
De oma van Imelda uit El Salvador, die vrijkwam na de Write for Rights van vorig jaar, liet ons weten: ‘Ik dank iedereen die vocht voor Imelda’s vrijheid. Ze vertelde hoe dankbaar ze is dat zoveel mensen voor haar vrijheid streden, ook al kennen ze haar niet.’

Meer informatie: www.amnestynijmegen.nl