Sinterklaas en ‘Computerpiet’ in het digitale tijdperk

Wie programmeert er een stappenteller voor Amerigo?

De intocht van Sinterklaas in Nijmegen, op zaterdag 16 november aanstaande, krijgt deze keer een extra een bijzonder karakter. Sinterklaas neemt namelijk een ‘Computerpiet’ mee uit Spanje. Deze ‘Computerpiet’ laat aan Sint en de ouders zien hoe belangrijk het is om op hele jonge leeftijd te leren programmeren.

Het wordt steeds belangrijker om kinderen vaardigheden te leren die ze nodig hebben om in deze moderne en snel veranderende tijd. Alle apparaten worden immers steeds slimmer en gaan ‘praten’ met elkaar en computers. Zonder kennis van de taal die computers ‘spreken’ zijn ze straks niet klaar voor de nieuwe beroepen van morgen, of dat nou een technisch beroep is of niet. ‘Computerpiet’ gaat daarom samen met Sinterklaas bij de intocht de micro;bit* onder de aandacht brengen van de kinderen en hun ouders, en aan de Sint wordt gevraagd om dit mee te nemen naar de scholen de komende weken.

Kinderen worden daarmee naast gebruikers van technologie ook de makers van technologie. Het maakt de technologie tastbaar en toegankelijk en slaat daarmee een brug naar meer complexere vormen van programmeren van minicomputers die gebruikt worden in wasmachines, wekkerradio’s, etc. Maar belangrijker nog: ze leren vraagstukken in logische stappen op te knippen, zodat een computer of robot er mee aan de slag kan.

Ondernemen is vooruitzien. Daarom heeft chipproducent NXP het initiatief genomen om samen met de Provincie Gelderland, Stichting STRvN, Fontys Lerarenopleiding en DevLab Academy, op basis- en middelbare scholen actief leraren te helpen met techniek- en computeronderwijs. Ons doel is om de leerkrachten /docenten de vaardigheden mee te geven op het gebied van ‘Computational Thinking’ zodat zij deze aan leerlingen kunnen overdragen om hen zo voor te bereiden op een digitale toekomst.

Op de Lanteerne, een basisschool in Nijmegen, werken ze inmiddels al een tijdje met de micro-bits. ”De kleine computertjes kunnen van alles aansturen. Het is leuk, want je kunt allemaal dingen aan- en uitzetten, het laten bewegen en dingetjes laten doen. Je hoeft alleen maar een codeboek aan te maken”, vertelt een van de leerlingen van de Lanteerne.

Sinterklaas geeft de kinderen natuurlijk graag lekkers en speelgoed. Maar als je met dat speelgoed ook nog eens slimmer kunt worden, dan is dat natuurlijk helemaal leuk.

Sinterklaas zet om 13.00 voet aan wal in Nijmegen en zal daar ontvangen worden door Burgemeester Bruls. ‘Praatjespiet’ en ‘Computerpiet’ zullen een half uurtje eerder aankomen op de Waalkade. Daar zullen ‘Praatjespiet’ en ‘Computerpiet’ op een leuke manier aandacht vragen voor techniek en programmeren.

Na een leuk programma vertrekt Sinterklaas via Waalkade,Voerweg,Burchtstraat, Marikenstraat, Koningsstraat, Ziekerstraat, Van Welderenstraat, Molenstraat, Broerstraat, Burchtstraat naar de Grote Markt waar een kort programma zal plaats vinden (ronde de klok van 14:45 uur)

Ook de intocht wordt met hulp van techniek slimmer gemaakt. Bij de afsluiting van de intocht op de Grote Markt zal ‘Computerpiet’ Sinterklaas zelfs kunnen vertellen hoeveel tekeningen hij op de tekenkar heeft gekregen. Is dat moeilijk? Welnee. De kinderen kunnen het gewoon leren op school.

Na het programma gaat de stoet verder via Stikke Hezelstraat, Lange Hezelstraat naar het Joris Ivensplein. Vanaf het Joris Ivensplein gaan de Pieten zich klaar maken voor hun eerste dakdienst.

Voor meer informatie: ga naar https://sint-nijmegen.nl/ https://www.strvn.nl/prict/

* De miro:bit is een klein (4x5cm) micro-computertje met knopjes voor de bediening, en een 5×5 led matrix als beeldscherm, dat met 5 verschillende programmeertalen kan worden geprogrammeerd. Met de micro:bit leren kinderen op een speelse manier wat programmeren is. Zo kunnen ze eenvoudig en stappenteller maken of een elektronische dobbelsteen