Op 9 maart j.l. opende TREK BICYCLE haar filiaal aan de Hatertseweg

Willem Akkers in gesprek met Tim Claessens, Manager bij TREK, verantwoordelijk voor de activiteiten van het filiaal van TREK, gevestigd aan de Hatertseweg 486 in Nijmegen.

TREK is inmiddels een bekend en vertrouwd merk in Nederland, waar en wanneer heeft TREK zijn eerste zaak geopend?

TREK kan bogen op een inmiddels meer dan 45-jarige ervaring. Het begon allemaal in Amerika. In 1974 ontmoette ene Dick Burke, een Amerikaan, de uit Afrika afkomstige Bevil Hogg. Deze ontmoeting vond plaats tijdens een Amerikaanse binnenlandse vlucht waar het tweetal met elkaar in gesprek kwam. Dat deze ontmoeting tot grote gevolgen zou leiden hadden beiden op dat moment niet kunnen bevroeden.

Bevil Hogg was eigenaar van een fietsenwinkel, Dick Burke bezat het vermogen om snel en vooral zakelijk te kunnen denken. Zij kwamen al in dat vliegtuig overeen dat zij een winkelketen van fietsenzaken zouden beginnen. Plannen maken en direct tot uitvoering overgaan was het credo van Burke. De eerste winkel werd al in datzelfde jaar 1974 gerealiseerd, de opening vond plaats in Madison in de staat Wisconsin. Al snel volgde ‘n tweede winkel, eveneens onder de naam Stella Bicycles, zag deze zaak het levenslicht te Champaign in de staat Illiois.

Het plan van de heren was om in elke universiteitsstad in Amerika een fietsenwinkel te openen. Maar helaas, ondanks het schijnbaar goede concept, bleven winsten uit en moesten de winkels al in 1976 worden gesloten. Toch wisten beide heren de minder goede ervaring om te buigen naar een positieve denkwijze. Burke en Hogg begrepen dat hun winkels met fietsen uit het goedkope en kwalitatief mindere segment uiteindelijk niet naar de weg van succes leidden. Studenten in Amerika hadden behoefte aan degelijkheid, gecombineerd met sportiviteit. Amerika liep achter bij Europa als het ging om kwaliteit in de rijwielhandel. Burke en Hogg besloten in 1976 naar Nederlands concept,  onder de naam TREK BICYCLE, zelf fietsen te gaan bouwen, waarbij vooral kwaliteit voorop stond.

Dat deze missie geslaagd is blijkt uit het feit, dat TREK BICYCLE  anno 2019 in Amerika meer dan 50 vestigingen heeft en dat ook in West-Europa inmiddels 14 vestingen met succes zijn geopend. De naam TREK staat inmiddels voor sportiviteit, gecombineerd met hoogstaande kwaliteit. Momenteel is zoon John Burke president-directeur van het bedrijf.

Trek heeft het imago een dure fiets te zijn, klopt dit?

In onze winkels zijn fietsen te vinden in de prijsklasse van € 450,00 tot € 15.000,00, wij hebben in ons segment kinderfietsen, stadsfietsen e-bikes en mountainbike’s . In elke prijsklasse staat bij ons de kwaliteit voorop. Wij willen voor elke leeftijd, maar ook voor elke portemonnee, iets te bieden hebben. Onze fietsen zijn ontwikkeld in eigen bedrijf, zijn sportief van uiterlijk, en niet onbelangrijk, licht in gewicht. Als bij ons kinderen een fiets komen kopen hoeven zij niet de gehele spaarpot om te keren, voor een kleine prijs leveren wij vooral ook voor kinderen een kwaliteitsproduct.

Heeft de E-bike niet een wat outbollig imago, een fiets te zijn voor de wat oudere fietsliefhebber?

Die gedachte ligt ver achter ons. De e-bike is er voor alle leeftijden. Steeds meer jongeren kiezen voor de e-bike, niet alleen het fileprobleem, maar ook het steeds meer milieubewust zijn gaat een rol spelen. Mensen uit Nijmegen, die in Arnhem werken rijden binnen met half uur op de fiets van Nijmegen naar Arnhem, dankzij de fiets met ondersteuning, een geweldig alternatief voor de auto in het woon- werkverkeer. Ook jeugd die in de regio wonen en daags op en neer moeten naar de grote stad, naar school of werk, kiezen voor de e-bike. De e-bike is snel, sportief van uiterlijk, kent geen fileprobleem en niet onbelangrijk draagt bij aan het behoud van ons milieu.

U heeft op 9 maart uw winkel feestelijk geopend, een winkel, in voorgaande jaren een begrip in Nijmegen. Wat doet u eraan om de mensen binnen te krijgen?

Als reeds opgemerkt hebben wij een assortiment wat geschikt is voor elke portemonnee. Onze kwaliteit en vooral ook service is ons visitekaartje. Wij geven een niet-goed-geld-terug-garantie. Werknemers met kennis van zaken geven voorlichting en niet onbelangrijk een goede technische afdeling voor reparatie en onderhoud staat ten dienste van onze kopers. Wij willen tevreden afnemers hebben. Voorlichting en klantvriendelijkheid staan bij ons hoog in het vaandel. Een keer ‘n TREK BIKE betekent altijd ‘n TREK BIKE. Wij nodigen u graag uit om eens, geheel vrijblijvend, een kijkje te komen nemen in onze winkel.

TREK NIJMEGEN is er inderdaad in geslaagd een in alle opzichten geweldige winkel te openen. Bezoekers op de dag van opening waren zonder uitzondering enthousiast over de winkel. Zij gingen allen met een goodybag huiswaarts.