Bijna 30.000 jongeren inenten tegen meningokokken

GGD Gelderland-Zuid gaat bijna 30.000 jongeren, tussen de 15 en 18 jaar inenten tegen de meningokokkenziekte. Het inenten start op 15 maart en moet voor de zomer klaar zijn. De 14 jarigen kregen in het najaar al een prik tegen deze ziekte. Voor het inenten is veel GGD personeel nodig.

Inenten in twee ronden
Van 15 maart tot 3 april is de eerste inentingsronde. Hiervoor worden jongeren geboren in 2001, 2002 en een resterend deel van 2004 opgeroepen. Deze jongeren hebben allemaal een uitnodiging van het RIVM ontvangen. Ze kunnen voor de inenting terecht op een van de 8 priklocaties en dagen in de regio. Nieuw is dat de GGD op 5 prikdagen tot 20 uur in de avond prikt. Dit om zoveel mogelijk jongeren te bereiken.
In juni start de tweede vaccinatieronde voor jongeren geboren in  2003 en 2005. Zij ontvangen hiervoor nog een uitnodiging van het RIVM.

Megaklus voor de GGD
Voor het inenten van alle jongeren zijn in totaal voor de twee ronden  3500  personeelsuren nodig. Iedere prikdag zijn er ongeveer 25 tot 40 medewerkers nodig. Verpleegkundigen en artsen geven de prikken,  maar er zijn ook medewerkers voor de organisatie en administratie nodig. Naast de jeugdgezondheidsmedewerkers helpen er daarom ook andere GGD medewerkers mee.

Meningokokkenziekte
Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie.
Mensen kunnen verschillende ziektes krijgen door meningokokken. Soms kunnen de klachten ernstig zijn. Door meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. In Nederland komt meningokokkenziekte het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners. Daarom worden zij ingeënt.

Meer weten?
Kijk op www.ggdgelderlandzuid.nl  of op www.rivm.nl.