‘Tranen en Troost’ – Nijmeegs Kamerkoor Sotto Voce zingt Bach en Schütz

Concert met korting voor mantelzorger

Een bijzonder en ontroerend programma met cantates en liederen van Heinrich Schütz (1585-1672) en Johann Sebastian Bach (1685-1750) – dat staat centraal in het concert ‘Tranen en Troost’ van het Nijmeegs kamerkoor Sotto Voce op 27 januari 2019. En het koor koppelt hier een bijzondere actie aan: mantelzorgers kunnen korting krijgen voor dit concert!

Kamerkoor Sotto Voce wordt voor dit concert versterkt met solisten en musici die het koor begeleiden op authentieke instrumenten uit de tijd van de barok. Onder de begeleiders zijn musici die hun sporen verdiend hebben in onder andere het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Nederlands Bachvereniging. ‘Tranen en Troost’ wordt ten gehore gebracht in de Groenestraatkerk, Groenestraat 229 Nijmegen, op zondag 27 januari 2019 vanaf 15.30 uur.

Programma

Van Bach zingt Sotto Voce twee langere cantates. De cantate Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106) is een van Bachs vroegst bekende cantates. Het is geschreven voor een rouwplechtigheid, mogelijk van een oom van moederskant. Bach gebruikt hier ‘droef-troostende’ klankkleuren van gamba’s en blokfluiten.
Lass, Fürstin, lass noch einen Strahl (BWV 198) is treurmuziek voor de vereerde Christiane Eberhardine ter herdenking van haar overlijden in 1727. Zij was de vrouw van de Saksische keurvorst August der Starke. Zij bleef het Lutherse geloof altijd trouw, terwijl haar man katholiek werd om de Poolse koningskroon te kunnen verwerven. Bach pakt hier uit met een groot aantal instrumenten, die in authentieke bezetting geweldig zullen klinken: traverso’s, hobo’s d’amore, viola da gamba’s en luiten. De cantate heeft twee delen, en heeft een voor een cantate uitzonderlijke lengte.

Deze cantates worden afgewisseld met een selectie uit de Geistliche Chormusik van Heinrich Schütz, een componist die honderd jaar eerder geboren werd dan Bach en die volgens kenners de grootste Duitse componist was voordat Bach ten tonele verscheen.

Solisten en musici

Aan dit concert nemen als solisten deel: Christy Luth (sopraan), Raghna Wissink (mezzosopraan), Maarten Romkes (tenor) en Han Warmelink (bariton). Koor en solisten worden begeleid door een barokorkest met musici die onder meer afkomstig zijn uit het Orkest van de Achttiende Eeuw.  Het geheel staat onder leiding van Marc Buijs, dirigent van Sotto Voce.

Korting voor mantelzorgers

Sotto Voce biedt samen met Mantelzorg Nijmegen de mogelijkheid aan mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen – of iemand die juist de mantelzorger steun biedt – om samen, met korting, dit concert te bezoeken. Voor hen geldt: twee kaartjes voor de prijs van één. Wilt u van dit aanbod gebruik maken, mail dan naar info@mantelzorg-nijmegen.nl of bel 024 3650150

‘Tranen en Troost’ – kamerkoor Sotto Voce zingt Bach en Schütz
J.S. Bach: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Actus Tragicus, BWV 106) en Lass, Fürstin, lass noch einen Strahl (BWV 198). H. Schütz: Geistliche Chormusik

Zondag 27 januari 2019, 15.30 uur
Groenestraatkerk, Groenestraat 229, Nijmegen
Entree: 15 euro (volwassenen)/ 10 euro (studenten + kinderen tot 12 jaar)
Korting voor mantelzorgers via info@mantelzorg-nijmegen.nl
Reserveren via www.sottovoce.nl